Van kedvenc könyve?
Kérem töltsön fel jellemzést!
Kiválasztás:
Alkoholizmus


Főszerkesztő: Fekete János
Kossuth Könyvkiadó, Budapest, 1982


Előszó

Kórkép vagy korkép? Világszerte terjed az alkoholos italok fogyasztása, mindenütt lazulnak a hagyományos mértéket szabó normák; egyre fiatalabbak próbálkoznak az itallal, mind több nő fogyaszt rendszeresen szeszes italt. Még a hagyományos övezethatárok is kezdenek elmosódni napjainkra: az olajbányászat fellendülése és az iparosítás nyomán az iszlám világba is betört az alkoholizmus.
Ősidők óta minden kultúra, minden közösség kialakítja - működőképessége érdekében - ivási szokásrendjét, normáit, "mértékét" is. Ennek áthágását bünteti, illetve csak "ünnepen", rendkívüli helyzetben engedélyezi. A történelemben azonban időről időre előadódnak olyan szakaszok, amikor a jelentős társadalmi változások föllazítják ezt a tilalmi rendszert. A mi korszakunkra is ez jellemző.
Rá kell döbbennünk, hogy az alkoholizmus emberi érintkezés útján terjedő járvány, amelyre érvényesek az epidemológiai (járványtani) törvények. Ezt a betegséget nem lehet "külön gondként" tárgyalni - sem forrásai, sem következményei alapján. Akarjuk, nem akarjuk, alkoholizmusról szólván, gazdasági hatékonyságunk és munkaerő nehézségeink, egészségügyi és szociálpolitikai problémáink, erkölcsi-politikai nevelésünk egyik alapkérdésével kerülünk szembe.
Ezért a megelőzés - gyógyítónevelés - szociális gondozás több szakmás, több fokozatú "terápiás láncát", az intézmények és az intézkedések integrált rendszerét kell ehhez, a mai ellátási formák, erők fejlesztésével, képzésével kialakítanunk. E kötet szerzői éppen erről írnak: javaslatokat tesznek, a kérdéskör megértését segítik.
Vissza a kezdőlapra
Deme László, Grétsy László, Wacha Imre, Nyelvi illemtan
Fülei-Szántó Endre, Szilágyi János, A nyelvtanulásról
Alberto Moravia, A közönyösök
Szabó József, Ballada Paál Sándorról
Szabó Magda, Abigél
William Faulkner, Szentély
Németh László, Kocsik szeptemberben
Cseres Tibor, Bizonytalan Század
Lion Feuchtwanger, Rókák a szőlőben
Lion Feuchtwanger, Száműzetés
Dr. Polinszky Károly, Technika kisenciklopédia
Anna Seghers, A hetedik kereszt
John Ball, Forró éjszaka
Dr. Gergely Károlyné - Kovács Dezsőné, Peti és Panni olvasni, írni tanul
Kádár Géza, Rádió és televizió vevőkészülékek 1960-1963
Gazdaságpolitikai kisszótár
AlkoholizmusKönyvadatbázis 2008 Webmester: realexistenz@extra.hu