Van kedvenc könyve?
Kérem töltsön fel jellemzést!
Kiválasztás:
Technika kisenciklopédia


Szerző: Dr. Polinszky Károly
Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1975

Aki lépést akar tartani a fejlődéssel, egyre inkább kényszerül szert tenni alapvető technikai ismeretekre. Egyrészt azért, mert mindennapi életébe feltartóztathatatlanul áramlanak a modern élet ma már szükségszerű velejárói, a különféle háztartási gépek, berendezések, amelyek működését, kezelését, apróbb javítását a felhasználónak célszerű ismernie, másrészt azért, mert el kell igazodnia a sajtóból, tv-ből, rádióból rázúduló információáradatban, amelynek jelentős része technikai jellegű. Ha meg akarjuk érteni a bennünket körülvevő világot - és ki nem törekszik erre - szükségünk van olyan forrásra, amely készen, szemléletesen, közérthetően nyújtja a kielégítő magyarázatot.

Ez a két szempont önmagában is magyarázza, hogy a ma emberének érdeklődése mind nagyobb mértékben fordul a technika felé. Különösen vonatkozik ez az ifjúságra: az ő egészséges és hasznos kíváncsiságukat kielégíteni nemcsak célszerű, de kötelességünk is.

Mindezek vezérelték a Műszaki Könyvkiadó szándékát, amikor elhatározta - és ehhez a közművelődési kormányprogram is biztatást adott -, hogy megjelenteti a TECHNIKA - kisenciklopédia című kiadványt.

A Kisenciklopédia két kötetben kerül az olvasó elé. A 2000-nél több (40%-ban színes) ábrával illusztrált, korszerű technikai ismereteket tárgyaló mű előképzettség nélkül is érthető, mert az általános iskolai ismeretekre épülve közérthetően nyújt tájékoztatást a technika legfontosabb területeiről. És hogy a kiadvány e célkitűzéseknek pontosan megfelel, arra garancia a Kisenciklopédia főszerkesztőjének, Dr. Polinszky Károly akadémikusnak a személye.

A felölelt területek alábbi felsorolása méltán érzékelteti, hogy olyan átfogó ismerettárral gazdagszik könyvkiadásunk, amelyben ha nem is minden kérdésre, mert ehhez húsz hasonló kötet sem volna elég, de a leglényegesebbekre pontos választ talál:

Akusztika, alapozás, anyagmozgatás, bányászat, biztonságtechnika, bőripar, dekontamináció, elektronika, elektrotechnika, élelmiszeripar, energiagazdálkodás, építőanyagok, építőipar, erősáram, faipar, fémfeldolgozás, finommechanika, foto - film, földmérés, gépelemek, gépészet, gyógyszergyártás, haditechnika, háztartásvegyipar, híradástechnika, járművek, kémiai analízis, kohászat, korrózió elleni védelem, kozmetika, kőolajipar, közlekedés, lakk-, festékipar, mechanikai technológia, méréstechnika, mezőgazdasági gépek, műanyagipar, műanyagok, műszerek, nehézvegyipar, növényvédő szerek, nyomdaipar, optika, petrolkémia, számítástechnika, szénfeldolgozás, szervesvegyipar, szintetikusszál-gyártás, talajmechanika, textilipar, útépítés, ügyvitelgépesítés, űrhajózás, városépítés, vasút, vasúti technika, vízépítés, vízgazdálkodás.


A szócikkek egy része enciklopedikusan világítja meg az adott fogalmat, más része - amennyiben szükséges - az adott szócikk egy-egy részét magyarázza.

A könyv címéből következik, hogy alaptudományi kérdésekkel nem foglalkozik, de magyarázza a műszaki érdeklődésű tanulóifjúságnak, az újságolvasó nagyközönségnek mindazokat a legfontosabb technikai fogalmakat, amelyekkel a mindennapi életben találkozik, illetve amelyekről a telekommunikációs eszközökön keresztül értesül.

Vissza a kezdőlapra
Futólépés az alvilágba
Balla Irma, Vaskuthy Gábor
Frantisek Fryda, Veszélyes határ
Gyilkosság a belvárosban
Gáldi László, Ismerjük meg a versformákat!
Deme László, Grétsy László, Wacha Imre, Nyelvi illemtan
Fülei-Szántó Endre, Szilágyi János, A nyelvtanulásról
Alberto Moravia, A közönyösök
Szabó József, Ballada Paál Sándorról
Szabó Magda, Abigél
William Faulkner, Szentély
Németh László, Kocsik szeptemberben
Cseres Tibor, Bizonytalan Század
Lion Feuchtwanger, Rókák a szőlőben
Lion Feuchtwanger, Száműzetés
Dr. Polinszky Károly, Technika kisenciklopédiaKönyvadatbázis 2008 Webmester: realexistenz@extra.hu