Van kedvenc könyve?
Kérem töltsön fel jellemzést!
Kiválasztás:
Futólépés az alvilágba


Szerző: Ádám Zsigmond
Népszava Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 1983
Az ötvenes években ismerkedtem meg az igazi nyomozó munkával, akkor váltam ösztönösen bűnüldözőből tudatos szakemberré: kriminalisztikát és sok egyebet tanultam, s közben - idős, sokat próbált detektívtársaim segítségével - mind nagyobb jártasságot szereztem a gyakorlati tevékenységben.
Az izgalmas, érdekes, sokszor az egész közvéleményt felbolygató ügyek mellett persze jóval több volt a nyomozás "aprómunkája" a sokak szerint "kis" ügyek aprólékos felderítése, de ezekben tanultam igazán.
Magyari Sanyi, Horváth Karcsi bácsi és csoportvezetőm, Schlett István vezetésével megismerkedtem azokkal a színhelyekkel is, ahol az alvilági alakokkal lehetett találkozni, s róluk mindent megtudni, s közvetlen kapcsolatba kerültem a vendéglátóipari "üzemegységek" vezetőivel, pincéreivel, becsületes törzsvendégeivel, a negyedosztályú talponállóktól az osztályon felüli bárokig. Eközben persze sokszor kerültem kapcsolatba bűnözőkkel is. Vagy úgy, hogy eljárás indult ellenük, hogy rájuk bizonyítottunk egynémely bűncselekményeket, vagy úgy, hogy kiszabadulásuk után meghívtak az asztalukhoz. Mert ilyesmi is előfordult. Az első perctől fogva igyekeztem úgy dolgozni hogy a vagány fiúk lássák: nálam nincs mese, gazemberségeikért mindig számíthatnak a leleplezésre, de az is egyértelmű legyen számukra, hogy csak a törvényesség legszigorúbb betartásával cselekszem, s számíthatnak rám, mint emberre, bármire is lenne szükségük.
Így azután szinte jó kapcsolat alakult ki némelyikükkel. Volt olyan is aki kijelentette az intézkedő rendőrnek aki "nem bírt" vele: Ádám felügyelő úr bevihet." Persze, ilyenkor én bevittem!

Könyvadatbázis 2008 Webmester: realexistenz@extra.hu