Van kedvenc könyve?
Kérem töltsön fel jellemzést!
Kiválasztás:
Vidravas


Szerző: Galgóczi Erzsébet
Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest , 1984

Lassan, nagyon lassan, egyre lassabban tartott hazafelé. Óvatosan, mintha az élesre nyitott vidravasat vinné a kezében, amely egyetlen kapkodó mozdulattól összecsapódhat. Vagy mintha jégkristályt szorongatnak a markában, amely a konyha répaszagű melegétől, az apja üres s az anyja elkeseredett pillantásától elolvadhat, semmivé válhat. Ácsorgott a kapubálvány mellett, beleolvadva a sötétségbe, mintha ezzel láthatatlanná válna a titka is. A bűntudatot okozó titok: ő elmegy, mert kommunista, mert boszorkányszemöldökű, mert segített börtönbe juttatni egy zsarolót - de a szülei a listán maradnak és a bátyja a munkaszolgálaton. Mert azt tudta, hogy Smukk Tóni csak neki kegyelmez - ha kegyelmez. De a törvény marad.
Smukk Tóni apja most már soha nem kapja meg ettől a falutól az iparengedélyt. Smukk Tóni, a kisgyerek, most már örökké kint fekszik a tornácon, s a dunyhájára fújja a szél a havat.
A vidravas harapófogói nem lazulnak.
A vidravasat nem vízben edzették, hanem emberek vérében.
Egyesek megszökhetek - de a falu nem lehet szökevény.
Orsolya halogatta, hogy bemenjen a házba, az övéi közé - maradjon minél tovább ez a tünékeny, bizonytalan lebegés. Bűnös, gyönyörű titok. A remény! ...Nem tudta még, hogy kétarcú szajha. Nem tudta még, hogy ami segít elviselni - az fönntartani is segít az elviselhetetlent.Vissza a kezdőlapra
Futólépés az alvilágba
Balla Irma, Vaskuthy Gábor
Frantisek Fryda, Veszélyes határ
Gyilkosság a belvárosbanKönyvadatbázis 2008 Webmester: realexistenz@extra.hu