Van kedvenc könyve?
Kérem töltsön fel jellemzést!
Kiválasztás:
Három sors


Szerző: David Lytton, E.R. Braithwaite, Langston Hughes
Európa Könyvkiadó, Budapest, 1967

David Lytton, Átkozott a fehér emberÚristen, de bírom gyűlölni a fehér embert. Sokszor torkig vagyok a gyűlölettel, de egészen lentről, a gyomrom fenekéből. Átkozott a fehér ember. Ez a nóta járja most Johannesburg utcáin. Erre melóznak a kaffer napszámosbandák, a fehérek meg köréjük csődülnek, odacipelik az angol, amerikai turistákat, ezt nézzék meg, "Afrika ősi ritmusa", magyarázzák: közben a számukra érthetetlen szavak azt jelentik: "Átkozott a fehér ember."
Meg a fehér nők. Rosszabbak, sokkalta rosszabbak a férfiaknál. A bitangjai, az ordas fehér kurvák. Átkozott a fehér nő. Egyéb dolga sincs, csak hogy felsőbbrendű legyen. Mi rabszolgák vagyunk, nekünk el muszáj végeznünk az ő munkáját is, hogy legyen ideje felsőbbrendűnek lenni. Döglik a tengerparton, lóversenyre jár, estélyre jár, egyet ki nem hagyna, olyan kényesen rakja a hosszú fehér lábát, mint a kígyászó sas, amikor zsákmányt keres a fűben.

E.R. Braithwaite, Tanár úrnak szeretettel

A zsúfolt, piros, emeletes busz lépésben törte magát keresztül Aldgate forgalmán. Mintha csak húzni akarta volna az időt, hogy minél később kelljen megválnia a hangoskodó takarítónőktől, akiket a Cityben szedett őssze. [...] Az asszonyok mintha Steinbeck parasztjaira emlékeztettek volna. Városiak voltak ugyan, de parasztosan öltözködtek, viselkedtek és beszéltek. Tehenük a tejesautó, kaszájuk-kapájuk a felmosórongy, vödör és térdvédő, háztáji birtokuk pedig a vasbetonrengeteg. [...] Vaskos, kétértelmű megjegyzések és visszavágások vég nélküli áradatával heccelték, piszkálták egymást meg a kalauzt. Egyáltalán nem zavarta őket, hogy én is mindent hallok - én, a néger, és különben is az egyetlen férfiutas a buszon.

Langston Hughes, Kacagás mindhalálig

A Vihar

Hager anyó az ajtóban állt és az eget kémlelte. Nyugat felé az ég kénsárga volt, a nap óriás vörös labdaként lassan bukott le a fák és a háztetők mögött. Az égboltot közben fakószürke felhők borították el.
- Hűha, vihar lesz! - kiáltott Hager anyó.
A hátsó udvaron jérce futott keresztül, s egy négyszögletes lyukon át bebújt a csirkeólnak használt festetlen zongoraszállító ládába. Egy öreg kotlós összegyűjtötte csibéit, és bevezette őket a nagy zongoraszekrény mellett egy kisebb dobozba.

Vissza a kezdőlapra
Futólépés az alvilágba
Balla Irma, Vaskuthy Gábor
Frantisek Fryda, Veszélyes határ
Gyilkosság a belvárosban
Gáldi László, Ismerjük meg a versformákat!
Deme László, Grétsy László, Wacha Imre, Nyelvi illemtan
Fülei-Szántó Endre, Szilágyi János, A nyelvtanulásról
Alberto Moravia, A közönyösök
Szabó József, Ballada Paál Sándorról
Szabó Magda, Abigél
William Faulkner, Szentély
Németh László, Kocsik szeptemberben
Cseres Tibor, Bizonytalan Század
Lion Feuchtwanger, Rókák a szőlőben
Lion Feuchtwanger, Száműzetés
Dr. Polinszky Károly, Technika kisenciklopédia
Kuprin, Párbaj
Lytton - Braithwaite - Hughes, Három sorsKönyvadatbázis 2008 Webmester: realexistenz@extra.hu